Fotomontaje

Fotomontaje

Galerii inscrise

Nu a fost inscrisa inca nicio galerie foto pentru aceasta expozitie

Detalii

Incapand cu 9 aprilie pe televizoarele din Pasajul Universitatii putem vedea expozitia "Fotomontaje" .

Dan Moruzan ne arata un Bucuresti facut ca un mozaic, fiecare fotografie este compusa din zeci (unele din peste 100) de fotografii, 13 locuri arhicunoscute dar altfel vazute.

Sa il lasam pe Dan sa ne povesteasca:

"Un proiect personal al anului 2010. Nici nu mai stiu de unde am luat ideea, de la un fotograf strain în orice caz.
Este vorba de un soi de puzzle fotografic, o mega-panorama cu imaginile componente neunite, doar suprapuse. O singura imagine contine între 25 si 185 de poze distincte din care doar o parte sunt vizible.

Munca adevarata începe dupa fotografiere, în fata calculatorului. Toate pozele se monteaza manual, nelasand loc niciunui automatism.

Am reusit sa compun astfel 15 de astfel de fotoconstructii cu locuri cunoscute din Bucuresti dintr-o lista de 50. Aici, va prezint doar 13...

Aparatul de fotografiat folosit a fost un Canon G5 (lansat in iunie 2003). Toate cadrele au fost trase din mâna, fara trepied, cu distanta focala si diafragma fixa. Diferentele de expunere dau farmecul, pastrandu-se astfel aspectul de puzzle."

Dan Moruzan - www.danmoruzan.ro



Fotografii


Comentarii (3)

11 Apr 2012, ora 23:58
comentariu scris de Corneliu Munteanu

Fotograful strain este de fapt un cuplu de fotografi, Mark Klett and Byron Wolfe. (site: http://www.klettandwolfe.com/) Acestia, in cadrul unui proiect monumental au realizat panorame ale unor cunoscute zone din SUA utilizand fotografii de arhiva, inclusiv daguerrotipii de la inceputul sec. 19. Dar nu sunt singurii. Dl. Iosif Kiraly, conferentiar la catedra foto-video de la UNARTE, a realizat asa-numite reconstructii prin suprapunerea unor fotografii realizate in aceeasi locatie in perioade diferite. Vezi pe site : http://www.iokira.com/

13 Apr 2012, ora 8:38
comentariu scris de Dan Moruzan

Multumesc pentru mesaj. Am cautat si am gasit, daca mai conteaza - 'fotograful strain' a fost Michael Hallett.

13 Apr 2012, ora 22:03
comentariu scris de Corneliu Munteanu

Cel care a aplicat pentru prima data acest principiu a fost pictorul englez David Hockney, la inceput in pictura, si mai apoi in fotografie. De altfel, unul din cei mai importanti artisti experimentali din generatia sa. Fara a nega activitatea d-lui Michael Hallett, eu am enumerat doar cativa fotografi care au adus ceva in plus. Ma refer la acel "ceva" care implica trecerea de la un puzzle de imagini la arta adevarata. Respectiv, anumite detalii, sa le zicem "picante" la dl. Iosif Kiraly si o metoda stiintifica de asamblare si reprezentare la Mark Klett & Byron Wolfe.

Adauga un comentariu

Cautare