Cu si despre arhitecti. Sa citim despre arhitectura

Pe zi ce trece tiparul pierde teren. Azi poti fi la curent cu orice ce fara sa fie nevoie sa rasfoiesti un ziar sau o revista,  acum “navighezi” printre articolele publicatiilor.

Iar revistele mai cu “staif” au variante on-line gen zinio. Sigur acesta va fi viitorul, totul la purtator, reviste, carti, ziare intr-o tableta cat un caiet de caligrafie.

(Acum ani buni am cumparat cateva reviste de la Zinio iar acum nu mai am ce face cu ele, dece? Pentru ca acum au numai varianta pentru iPad nu si pentru PC. Ce sa fac, sa le ceri banii inapoi? Sau peste 5 ani cand vor avea numai varianta pentru divaisul Vasile ce voi face? S-ar putea ca in conditiile de cumparare a publicatie sa scrie ca nu-si iau angajamentul sa pastreze formatul fisierului la publicatiile vechi. Acestea sunt riscurile tehnologiilor moderne.)

Cum spunea si Robi, nu stiu ce firma mare se lauda ca mediile lor de stocare rezista zeci si sute de ani, o rezista ele dar cu ce le mai citesti, mai aveti cititor de floppy? Sau discuri magneto-optice, Zip, Jazz…

Pentru un pasionat de Bucuresti si de fotografie sunt si alte reviste decat cele foto, ba chiar la o tinuta calitativa (text si imagine) mult superioara, este vorba despre revistele de arhitectura din care ai ce invata, cel putin pentru un neinitiat  arhitectura este o lume deosebita, o lume tainica pe care aceste reviste o dezvaluie putin.

Reviste:
Am descoperit 4 reviste despre arhitectura, sa le vedem:

Arhitectura – Revista Uniunii Arhitectilor din Romania, fondata in 1906, prima revista de arhitectura. In ea gasiti si articole despre istoria arhitecturii romanesti.

arhitectura

http://arhitectura-1906.ro/

Redactor sef interim - Françoise PAMFIL

 


arhitext
– arhitectura design arte
arhitext

http://www.arhitext.com/category/revista/
Director fondator: Emil Barbu Popescu

igloo – habitat&arhitectura

igloo
www.igloo.ro
Director - arh. Bruno Andresoiu
Fotografie - Serban Bonciocat, Cosmin Dragomir
igloo are si un supliment cultural oglii
 

zeppelin
– arhitectura. Spatii. Idei

zeppelin
Director - Constantin Goagea
Fotografie - Stefan Tuchila, Andrei Margulescu
 
 
Carti:

Arhitectura in proiectul comunist. Romania 1944-1989
de Zahariade Ana Maria, editura Simetria
Arhitectura in proiectul comunist. Romania 1944-1989
O carte foarte interesanta dar din pacate are prea putine fotografii.
 
Citind cartea am ajuns la concluzia ca vina pentru halul in care este Bucurestiul o are “acarul Paun”, citez: ”… momentul 1989 i-a gasit pe arhitectii romani intr-un fel paralizati, lipsiti de criterii si de spirit critic si mai indepartati decat cei din vest de o responsabilitate pe care, in continuare, nu par dispusi sa si-o asume…” pacat si trist.
 
 
Viata intre cladiri de Jan Gehl http://www.igloo.ro/colectii/48/ (costa 4,9 lei!!!)
Viata intre cladiri

Mesajul cartii: “aveti grija de oameni si de valoroasa viata urbana care se desfasoara între cladiri”. O placere sa o citesti, nu stiu de ce dar ma duce cu gandul la Bucurestiul meu drag.

Andrei Bîrsan - 2011

Comentarii (3)

22 Oct 2011, ora 21:53
comentariu scris de Andrei_P

Inainte de 1989, arhitectii proiectau la ordin, sarcina de serviciu.Erau si unii foarte buni, dar nu puteau face exact ce vroiau. Cu timpul, au promovat cei dispusi sa execute exact ce lis e cerea. Care au facut scoala in mutilarea orasului. Dupa 1989, bani au avut tot cei provenind din vechile structuri. Carora le place sa distruga orasul, pe care nu il iubesc, daca castiga mult. Practic la TV ma uit doar pe Travel&Living, unde se prezinta case splendide facute de arhitecti indragostiti de meseria lor. Iar scoala de arhitectura nu mai scoate asa ceva decat ca exceptie.

04 Nov 2011, ora 19:11
comentariu scris de Dan Ghelase

Inteligent excurs...ca dela un membru al grupului Bucurestiul Meu Drag...care mereu marsaluieste prin acest oras, observand, inregistrand, impartasind...

30 Nov 2012, ora 19:28
comentariu scris de ion antonescu

Arhitectul este un artist, nu este politician, nu este constructor , nu este proiectant... deci nu era nevoie de el...atunci...dar acum? Ce s-a schimbat?

Adauga un comentariu

Cautare