RICOH GX200 - Un mic eseu

RICOH GX200 - Un mic eseu

Dan Moruzan (http://blog.danmoruzan.ro/index.php)

1. Cum l-am ales...

 
Mi-am dorit multa vreme un aparat mic pentru fotografia de strada. Pe langa faptul ca nu bate la ochi un aparat de dimensiuni mai mici si poti astfel sa fotografiezi neobservat, pentru fotografia de strada conteaza mult si greutatea pe care o duci dupa tine. Pentru acest gen de fotografie trebuie sa mergi mult pe jos si sa fii tot timpul pregatit pentru a realiza un cadru. Dar cel mai important este sa ai aparatul tot timpul la tine.
 
Astfel am analizat oferta destul de variata de aparate. Conditii preliminare, pe langa dimensiuni, au fost: sa faca RAW-uri pentru o prelucrare ulterioara, sa aiba vizor (optic sau electronic) si sa aibe obiectiv grandangular de cat mai buna calitate.

Ma oprisem asupra lui Leica X1 si Ricoh GRIII sau GX200. Pretul a dictat, Ricoh-ul GX200 fiind aproximativ de 7 ori mai ieftin decat Leica X1. Un alt motiv a fost mini-review-ul facut de un fotograf olandez (Wouter Brandsma (http://wouter28mm.wordpress.com/2008/10/29/my-final-ricoh-gx200-impressions/)) si imaginile realizate de fotograful austriac Ronya Galka(http://ronyagalka.wordpress.com/). Sunt mult mai interesante si mai practice review-urile facute de utilizatori fata de cele de pe site-uri specializate gen dpreview. Oricum, pe dpreview (http://www.dpreview.com/news/0806/08062401ricohgx200.asp) se pot gasi toate specificatiile tehnice.
 
2. Cum il folosesc...

In principal il folosesc pentru fotografia de strada, pentru fotografia alb/negru de strada. Astfel nu ma deranjeaza dezavantajul cel mai mare al acestui aparat, si anume zgomotul de imagine la fotografia color.
Ricoh GX200, 35 mm, f4.6, 1/140s, ISO 64
 
Tot timpul este asupra mea, nu plec nicaieri fara el. Deja aparatul mare, DSLR-ul, il folosesc numai pentru comenzi speciale, in nici un caz pentru fotografia de strada.

Marele avantaj este ca nimeni, vazandu-ma cu el la ochi, nu ma ia in serios. Astfel pot face cadrele dorite fara sa atrag atentia si fara ca subiectul fotografiat sa-si schimbe atitudinea din cauza mea. Este o conditie importanta pentru fotografia de strada.
 
De obicei folosesc vizorul electronic in pozitia perpendiculara pe axul obiectivului, astfel unghiul fotografierii este unul special, fiind la aproximativ 1,3-1,5 m fata de pamant.

Incerc sa fotografiez in formatul dorit folosind setarile aparatului pentru formatul fisierului final: 4:3, 3:2 sau 1:1. Format patrat 1:1 imi este cel mai drag. Se poate folosi formatul 4:3 si apoi face crop la procesare.
 
Ricoh GX200, 24 mm, f4.6, 1/570s, ISO 64
 
Pentru prelucrare, pentru a tine sub control zgomotul de imagine existent, a fost nevoie de un mod de lucru (workflow) diferit fata de cel folosit la DSLR. Pentru fiecare aparat digital folosit se poate gasi un workflow special astfel incat imaginea prelucrata sa pastreze maximum de detalii. Aici sunt multe de spus dar, prin incercari, se poate obtine un JPG final  de care sa fim multumiti. Foarte important este sa se lucreze cu un ecran calibrat, chiar si in cazul fotografiei alb/negru.
 
3. Avantaje...
  • face DNG-uri (formatul standardizat Adobe) impreuna cu JPG-uri
  • zoom-ul poati fi setat in trepte: 24, 28, 35, 50, 72 mm - foarte rapid si comod
  • vizualizarea cadrului in vizor sau pe ecran se poate face in alb/negru cu toate ca DNG-ul inregistrat pe card este color - usureaza imens procesul de compozitie
  • toate setarile pot fi vizualizate pe ecranul vizorului sau pe ecranul aparatului (inclusiv nivelul de zoom sau histograma in momentul compunerii imaginii)
  • optiunea "snap" care permite realizarea imaginii foarte rapid (aparatul nu mai face AF-ul automat), setand distanta unde face clarul (spre exemplu de la 2 m la infinit)
  • posibilitatea aplicarii unei setari sau a unui set de setari prin apasarea unui singur buton: doua butoane separate speciale si trei zone de setari pe rotita mode dial
  • vizorul are pozitii variabile, paralel sau perpendicular cu axul obiectivului - folosesc foarte des aceasta facilitate
  • stabilizare de imagine
  • posibilitatea restrangerii plajei ISO (spre exemplu, eu lucrez cu ISO intre 64 si 200), aparatul este setat cu ISO maxim 200, isi alege singur ISO in plaja 64-200
  • blitz destul de puternic cu stabilirea facila a puterii (multe trepte)
  • nivela electronica (utila mai ales pentru peisaje)
  • aparatul are intervalometru
  • compatibilitate cu baterii tip AAA - pentru cazul in care bateria este consumata (nu mi s-a intamplat inca...)
 
 
Ricoh GX200, 35 mm, f5.2, 1/140s, ISO 64
 
4. Dezavantaje...
  • nu exista reprezentanta in Romania si nu se gasesc pe piata accesorii optionale - pentru lens cap si husa speciala a fost nevoie sa le cumpar din UK
  • obiectivul este retractabil cu posibilitatea intrarii de praf in aparat
  • imaginea este zgomotoasa la ISO mai mare de 200, zgomot foarte deranjant mai ales la fotografia color
  • modul de fotografiere continuu trebuie sa fie setat de fiecare data cand se deschide aparatul
  • AF-ul este electronic si destul de lent in conditii de cadru slab luminat
 
5. Concluzii...

Fara a se compara cu un rangefinder pe film la rapiditate si senzatia oferita fotografului, Ricoh-ul a reusit un aparat gandit pentru fotograf. Pentru fotografia de strada nu cred ca se compara la facilitati cu multe aparate din aceeasi clasa.
 
Este o senzatie interesanta si care da dependenta dupa primele zile de folosire si cadrele facute au un anume farmec care se apropie de stilul clasic, dupa parerea mea.

Multi amici imi cer parerea cand doresc sa cumpere un aparat de folosinta generala. Ricoh GX200 nu este, in acest caz, optiunea ideala. Dar pentru fotografia de strada, il gasesc perfect!
 
Ricoh GX200, 24 mm, f9.1, 1s, ISO 64
P.S. Dupa 4 luni de folosire, a aparut o umbra pe senzor, probabil o geana asezata pe senzor. Fiind in garantie, l-am dus la firma de unde l-am cumparat. Dupa 10 zile mi-au dat unul nou-nout. Inca o bila alba pentru Ricoh!
februarie 2011

Comentarii (1)

08 Feb 2011, ora 12:37
comentariu scris de Andrei

Inca se mai gasesc de vanzare cu tot cu vizor electronic, cu 1.069 lei la: http://www.cel.ro/aparate-foto-digitale/aparat-foto-digital-ricoh-gx200-vf-kit-l/

Adauga un comentariu

Cautare