Arta de a privi imaginea nu poate fi dobandita decat privind imagini

Discursul domnului Dinu Lazar www.fotografu.ro la Expozitia Nikonistilor, editia a II-a, 19 februarie 2011

Exista pe net niste locuri superbe, si, dintre ele, pentru fotografi si nu numai, unul care merita de vazut mereu; acea adunare de ganduri si stari si senzatii si invataminte de la http://www.PhotoQuotes.com/; tocmai cand ma gandeam sa nu dau nici un citat de acolo, m-a lovit un gand al unuia Jouhar, care spunea ca "arta de a privi imaginea nu poate fi dobandita decat privind imagini".

Este evident ca cei care au acum operele expuse au invatat mult si au investit mult, mult timp pentru o pasiune extraordinara; pentru ca sa faci fotografie iti trebuie timp si stare sa vezi ce au facut ceilalti inaintea ta, iti trebuie timp ca sa vezi ce se face acum si cam care ar fi trendul timpului, si multa sansa si har ca sa iti faci totusi un drum cat mai personal, o cale directa de exprimare a sufletului si a celor care nu pot fi spuse cu cuvinte.

Nominalizarea la o expozitie este un imbold grozav ca sa continui si ca sa incerci sa mergi mai departe; cei care au incercat, ar trebui sa aplice superba zicere: ai reusit? Continua! Ai pierdut? Continua!

Fotografia digitala transforma fundamental timpurile noastre.

Apar sute de tipuri noi de aparate pe an, mii de accesorii, tehnici, totul se aseamana cu un urias carusel. E usor sa fii cuprins in ceata tehnogadgeturilor si sa nu mai vezi departarile.


Dinu Lazar si Andrei Pandele

 

Ce ar fi de facut?

Unuia care a dat dovada de aplicatie in imagine si s-a facut cunoscut in comunitatile foto, de la http://photo.net/ la http://foto.md/ro/ si de la www.photosig.com la www.photoforum.ru, care are opere prezente la concursuri si la expozitii, i-as recomanda o mica excursie sa vada ce mai fac vecinii.

Adica, ar trebui vazut cum e cu fotografia pe film, cu placerea infinita a developarii, sau fotografia cu stenopa, sau fotografia in stilul lomografiei, care datorita aplicatiilor hipsamatice de pe iPhone capata o noua viata, sau de ce nu, dupa ce se aduna si se sedimenteaza toate cele din stilul clasic, poate abordarea instalatiilor sau aplicatiilor video – orice aparat foto de azi cam filmeaza - pot fi elemente importante in creatia unui artist, ca sa nu mai amintesc si de fotografia conceptuala. 

In alta ordine de idei, pentru ca multi de aici care au lucrari pe pereti isi vad prima oara lucrarile printate, nu pot sa nu spun ca orice fotograf care se respecta ar trebui sa aiba un portofoliu. O cutie sau o mapa frumoasa, cu cateva zeci de imagini, pe hartie de calitate, care sa stea bine in mana, care sa arate si  fundamental altfel decat pe recele monitor o imagine, mai altfel, mai aproape de suflet.

Munca la portofoliu ar trebui sa fie continua, el se transforma si se schimba, deci, un printer, pe langa aparat de fotografiat si scaner, ar trebui sa avem mereu la indemana.

Portofoliul poate deschide o conversatie cu un galerist sau cu un curator, el ar fi urmatoarea treapta dupa ce incepem oarecum sa existam ca fotografi.

Chiar daca meseria noastra sufera schimbari majore in zilele noastre, arta va ramane - cred - un etalon al existentei umane si o mai mare atentie data modului cum e perceputa creatia noastra nu poate fi decat benefica.

Ar mai fi un mic subiect pe care l-as atinge. Este superb sa fotografiem departari, ceturi, apusuri, nori, fumuri care se ridica, sau prezente feminine in studiou, sau elemente de vis, casti de soldat cu flori,  ori portrete de mosnegi sau tarani estetici; totusi, cele mai mari fotografii care raman in istorie, cele mai interesante lucrari, cei mai mari fotografi, care ne sunt calauzitori, au fotografiat realitatea, ceea ce este langa noi, au creat documente,  si nu poezele cu ceea ce credem ca ar fi frumos ori interesant.

Asta ar trebui sa ne puna pe ganduri.

 

Bafta multa pe mai departe, sa auzim de bine, sa vedem multe portofolii superbe si sa castigati bani si sa va placa mereu ce faceti! Sper sa vedem multe imagini cu o privire extrem de personala, cu un stil unic si reconoscibil, imagini incarcate de emotie si sens,  facute sa reziste in timp si in timpuri.

Comentarii (2)

19 Feb 2011, ora 17:52
comentariu scris de Andrei Pandele

Foarte frumos spus.

20 Feb 2011, ora 17:35
comentariu scris de neculae juncu

de acord, aveti f multa dreptate. numai de bine

Adauga un comentariu

Cautare