autor: Radu Oltean
Aparuta in editura Art Historia Cele mai vechi si mai frumoase panorame fotografice ale Bucurestilor contine o selectie de 16 panorame fotografice ale Capitalei in perioada 1856-1877.
Nu e vorba de o carte ci de o mapa care va contine aceste 16 reproduceri, la un format aprox. A4 si o carticica-brosura tot de acelasi format in care fiecare fotografie are parte de o descriere cat si o localizare pe planul Bucurestilor (de atunci DAR SI DE ACUM), cu unghiul si punctul de fotografiere, pentru o mai buna intelegere a topografiei zonei. La sfarsitul brosurii se afla si un rezumat in lb. engleza al textului. Textele din brosura sunt scrise dl . Emanuel Badescu, curatorul colectiei de fotografie veche de la Academia Romana, in colaborare cu Oltean Radu, adica eu.
Coperta Mapei
Coperta brosurii Am studiat destul de mult grafica si fonturile epocii pentru realizarea acestor 2 coperti, de care, fara modestie, sunt mandru.
In brosura, fiecare poza va fii descrisa , iar monumentele importante vor fi localizate, atat pe imagine...
...cat si pe planuri - de epoca si actuale. Pe aceste planuri (am muncit enorm la ele) am trecut si punctul si
directia de unde a fost realizata fotografia.
Imaginile provin din arhiva Cabinetului de Stampe al Academiei Romane si din colectiile Muzeului Mun. Bucuresti.
Iar fotografiile apartin unor mari artisti, pionierii fotografiei de pe malul Dambovitei: Ludwig Angerer, Carol Pop de Szathmari, Andreas D. Reiser, Moritz Baer, Franz Dushek.
In prezent, pana la organizarea distributiei, Mapa de gaseste la casa de bilete a Muzeului National de Istorie de pe Calea Victoriei, la un pret foarte bun (luni si marti inchis), la librariile Carturesti si la unele librarii centrale ale CLB (Compania de Librarii). Daca nu gasiti contactati-ma...
Cam asa vor arata reproducerile . Le-am facut detasabile pentru a putea fi inramate de oricine doreste acest lucru.
Detaliu dintr-o faimoasa fotografie a lui Franz Duschek realizata in iarna lui 1877
O lucrare deosebita care trebuie sa se gaseasca in biblioteca oricarui bucurestean