Banat-2013

Banat-2013

Galerii inscrise


Detalii

 

 

Manastirea Tismana cel mai vechi asezamant monahal din Tara Romaneasca, avand un rol primordial in mentinerea credintei ortodoxe de-a lungul a peste 600 de ani, se afla pe teritoriul orasului Tismana din judetul Gorj, la 36 de km de orasul Targu-Jiu.

Podul lui Dumnezeu: o uriasa arcada de piatra peste Valea Pragului, masiva (30 m lungime, 22 m inaltime, 9 m deschiderea arcadei), reprezinta unul dintre cele trei poduri naturale din lume, cel mai mare pod natural din Romania, al doilea ca marime din Europa si unicul functionabil, fiind traversat de drumul judetean Turnu Severin - Baia de Arama.

Pestera Podului: o rezervatie speologica a Academiei Romane, cu o lungime totala de 734 m. Face legatura intre Podul lui Dumnezeu si Lacul Zaton, gazduind si o importanta colonie de lilieci ce este alcatuita din doua specii unice in Europa.

Campurile de Lapiezuri: sunt forme de suprafata, incretituri ale calcarelor, caneluri adanci de pana la 1 m; sunt unice in Europa, formate fiind sub altitudinea de 600 m.

Lacul Zatonsau Depresiunea Zaton este sapata sub nivelul de 350-370 m si se desfasoara pe o suprafata de aproape 2 kmp. Toponimul "a zatoni" in limbajul local desemneaza oprirea curgerii unei ape, baltirea apei. Ca fenomen carstic, Lacul Zaton este cel mai mare lac carstic din Romania. In primaverile ploioase, imediat dupa topirea zapezilor, el poate atinge dimensiuni impresionante: 2 kmp, 2,5 km lungime, 20 m adancime in punctul cel mai adanc al sorbului. Vara, peisajul devine dezolant prin ariditate, iar Lacul Fantoma cum a fost numit de catre Cristian Lascu, seaca, pe fundul sau afluentii sapand in substratul argilos meandre adanci (-10 m in apropierea ponorului), in timp ce in partea terminala a depresiunii apar palnii de 10-20 m. Calcarele inchid depresiunea printr-o vale in fund de sac cu pereti abrupti ce prezinta numeroase pesteri (Pestera Zaton, Pestera Podului).

Padurea de liliac de la Ponoare, o minune a naturii, este o rezervatie botanica situata la 4 km de orasul Baia de Arama, pe drumul dintre Drobeta-Turnu-Severin şi Targu Jiu. Rezervatia se intinde pe o suprafata de 20 ha, la o altitudine de 500m si reprezinta unica statiune din tara conservata datorita climatului bland, cu influente submediteraneene. Este declarata arie protejata.

Baile Herculane;

Morilor de apa din Cheile Rudariei, cunoscute sub denumirea de Rezervatia Mulinologica Eftimie Murgu;

Este vorba despre 22 mori de apa, situate in Valea Rudariei, pe o lungime de aproximativ 3 km, in satul Eftimie Murgu. In vechime se pare ca au existat aici aproape 300 de mori, in timp insa ramanand 40, iar astazi mai exista doar 22. Morile au fost refacute cu sprijinul Muzeului Astra din Sibiu, asa ca sunt in stare foarte buna. Cateva dintre ele sunt in afara satului, in Cheile Rudariei, infumusetand peisajul; majoritatea se afla insa in sat, multe dintre ele fiind inca functionale.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Cautare