Orasul fractal

Apartamentul - scara - blocul - cartierul - sectorul - ORAȘUL
Fiecare în parte este o miniatură a celorlalte de mai sus, orașul este un organism fractal. Plecând din apartament putem să extrapolăm la nivel de oraș ce se întâmplă în casă. Aceleași probleme, nevoi și ambiţii sunt la nivel de oraș, bineînţeles mult mai mai complexe și mai multe.
 
Problema este că pierdem controlul complet cum am trecut de ușa casei (nu că l-aș avea în casă:)), în afara casei celelalte se administrează prin delegare: asociaţii de bloc, primarii de sector, primarul general.
 
În casa mai putem decide pe ce cheltuim banii, cum o ornăm, când și cum zugrăvim, dacă ne luăm câine...
 
Dincolo de prag nu mai avem control absolut deloc asupra administrării scării, blocului, orașului, modelul de fractal se deteriorează degenerând în fantezii de președinţi de scară, de bloc, de primari.
 
Odată la 4 ani se încearcă o vaccinare, amputare, cu speranţa că ce a fost bolnav se înlătură, se vindecă, din păcate scăpăm de o boală și ne molipsim de alta, poate chiar mai gravă și de obicei grefată pe cea veche... Dar asta-i altă poveste...
 
Haideţi ca dorinţele și bucuriile noastre să le extindem peste oraș, să îl facem mai bun, mai plăcut și mai primitor, să avem grijă de el să crească frumos așa cum ne dorim pentru copiii noștri. Și mai ales să avem grijă de partea lui valoroasă.
 
Andrei Bîrsan

Comentarii (2)

28 Jan 2014, ora 16:24
comentariu scris de Andra

Hai! Dar cum?

09 Sep 2015, ora 12:15
comentariu scris de Ema Georgescu

subscriu acestei initiative dar cum?

Adauga un comentariu

Cautare