Panorame direct cu Sony NEX-5

de Andrei Birsan - februarie 2011

Acum 10 ani mi-am cumparat primul aparat foto digital, un Canon PowerShot A10 (http://www.dpreview.com/news/0102/01021103canona10a20.asp), l-am luat din Germania,  in Romania acelor ani era dublu la pret, asa eram noi atunci, mult mai bogati.

Dece Canon? In acel moment aveam un Canon 500N de care eram multumit, la banii pe care ii aveam pentru aparat oferta era destul de redusa, un Kodak si un Olympus.

Si uite asa eram fericitul unui aparat foto digital de 1,3 MP, zoom 3 x (35-105mm). Ce sa mai zic, era o bucurie sa fac fotografii in stanga si-n dreapta fara grija filmului.

Printre altele a venit si cu un soft pentru facut panorame PhotoStitch, foarte bun, avea suficiente reglaje ca sa iasa o panorama buna.

Au trecut anii, am avut si niste Olympus, ultimul a fost Olympus 5060, un aparat care avea un corp de vis, metalic, acoperit cu cauciuc, ecran rabatabil care facea fotografii de o finete deosebita. Facea si el panorame dar trebuia sa ai in aparat un card de memorie de la Olympus...

Si a venit Sony NEX-5, la inceput nu am luat in seama modul panorama, m-am gandit ca este un moft, ce-mi trebuie panorama direct in aparat cand am Photoshop CS4.

Nu este chiar asa, Sony NEX-5 face panorame ca la carte, dintr-o singura apasare de buton.

Cel mai important este ca poti stabili modul de baleiere a scenei cand faci panorama. Adica poti face panorame orizontale sau verticale, de la stanga la dreapta, dreapta la stanga sau de sus in jos sau de jos in sus.

Panorama orizontala facuta de la stanga la dreapta

 

Panorama verticala facuta de jos in sus. Panorama a fost facuta cu obiectivul de 16 mm (24mm exchivalent), lucru care se vede…

Mod de lucru:

  • se alege din meniu modul panorama
  • dupa care se alege sensul de baleiere si directia.
  • Aparatul foto te asista la realizarea panoramei, ai o sageata cu directia de fotografiere si un dreptunghi care simuleaza viitoarea panorama, cu indicarea pozitiei curente in cadrul ei.

Iti ramane numai sa apesi pe butonul declansator si sa baleiezi scena. Cat timp baleiezi scena nu trebuie sa mai tii apasat pe declansator dar trebuie sa ai o miscare uniforma.

In cazul in care baleiezi scena prea repede sau prea incet s-ar putea sa nu poti face panorama, iar aparatul foto te va anunta, trebuie sa o reiei.

Daca vrei o panorama cu adevarat buna trebuie sa folosesti trepiedul.

Ce mi se pare neergonomic este ca pentru alegerea modului de baleiere a scenei trebuie sa intri in alt meniu, nu o poti schimba ca o optiune cand alegi modul panorama. Poate in viitorul update o va pune unde trebuie.

Nu este un moft, modul panorama de la Sony NEX-5 este foarte util, este o placere sa ai un aparat foto care sa te ajute si asiste cand vrei sa faci ceva.

 

Panorama circulara facuta cu Photoshop

Scris cu OpenOffice pe un minilaptop cu sistemul de operare Ubuntu 10.4

Comentarii (1)

28 Feb 2011, ora 11:02
comentariu scris de Roberto Iosupescu

avem toate datele... mai putin numele autorului... :)... noroc ca l-am recunoscut... dupa aparat... :))

Adauga un comentariu

Cautare